In mijn werk zoek ik, Gaby Haerkens (1965), naar de identiteit van de mens. Bestaat er een ware identiteit? Of speel je altijd een rol? Kun je de ziel 'vangen' in een portret?

Veel van de ‘meisjes’ op mijn portretten hebben rood haar. Het rode haar refereert aan de haren van mijn, overleden, zus; een meisje met vele gezichten. Maar ook aan de prérafaëlitische muzen en de Venetiaans blonde modellen uit de renaissance kunst.

Modern pointillisme

Inspiratiebron voor mijn portretten zijn filmstills van actrices uit het Silent Movie tijdperk.  Een tijd waarin vrouwen zowel krachtig en sterk werden getoond als speels en sensueel. Deze actrices konden als geen ander met een blik een heel verhaal vertellen. Die verstilde zeggingskracht probeer ik te vangen met mijn pointillistische schildertechniek. De gelaagdheid die dan ontstaat, geeft de gelaagdheid van de binnenwereld weer.

Mijn portretten start ik met een grove onderschildering. Daarna werk ik het portret vrij gedetailleerd uit, met meerdere lagen gekleurde stippels. Het stippelen voelt aan als een meditatief proces, dat zowel het portret als mijzelf rust en contemplatie geeft.

Opleiding

2011-2014 Klassieke Academie voor Schilderkunst Groningen

2014-2015 Academie voor Kunst en Ambacht Nijmegen

2018-2020 Upgraders in Art Arnhem

Naast schilderen maak ik muziek met mijn jazztrio Taste of Ruby.

Atelier:

Postweg 47A Nijmegen

 Mail:

gaby.haerkens@hetnet.nl